woensdag 28 mei 2014

Literaire alter ego

Zojuist heb ik een test gedaan om te kijken wat mijn schrijferspersona is.
Het is een testje die bestaat uit twintig meerkeuzevragen. Van de honderd punten behaalde ik er maar liefst zestig. Hiermee ben ik de toegankelijke allrounder.

"Je bent een geoefende schrijver met een vlotte pen. Je hebt altijd inspiratie, leeft er lustig op los en neemt de serieuze kanten van het leven niet te zwaarmoedig op. Je op een creatieve manier uiten zit in je bloed. Ja kan niet anders. Maar, in tegenstelling tot de harde kern uit de literaire kringen, stel jij je iets toegankelijker op. Je schrijft op een spontane manier en bent je niet altijd bewust van de syntactische en grammaticale regeltjes waarvan de critici verwachten dat je ze toepast. Jij vindt het belangrijk dat jouw schrijfkunsten een gevoel uitdrukken, een vrije uitstroom van tekst, een waarheid die niet te vatten is als elke letter en elke zin wordt afgewogen. Schrijven is voor jou geen wetenschap, het is een kunst. Je hebt geen problemen woorden op papier te krijgen. Echter, door niet het uiterste van je eigen werk te eisen, mis je de kans om echt inpact te maken. Vermaak is je hoogste einddoel"

Hiermee is
Jack Kerouac mijn alter ego.
Jack Kerouac 1922-1969
Jack Kerouac werd geboren op 12 maart 1922 in Lowell, Massachusetts in de VS. De schrijver die op 47-jarige leeftijd overleed, stond bekend als levensgenieter en zware drinker. Drank werd hem uiteindelijk fataal, nadat hij een ontsteking aan zijn lever niet overleefde. Kerouac literaire stijl werd niet door iedereen evenzeer gewaardeerd. Zijn roman On the Road (1957) typeerde een hele generatie, maar werd van vele kanten aangevallen. Hij nam het allemaal niet zo nauw met grammaticale en syntactische regels. Voor hem was vooral het aan het licht brengen van de 'waarheid' belangrijker. Zijn waarheid, welteverstaan. Zijn verhalen lezen als gedachten die vlot opgeschreven zijn. Kerouac werkte tien jaar aan de roman die de beatgeneration karakteriseerde. Tot zijn kring van sociale intimi mocht hij een aantal hooggewaardeerde schrijvers en dichters rekenen, onder wie Allen Ginsberg en William Burroughs. De twee hebben Kerouac altijd een grote inspiratie genoemd.

Quote Jack Kerouac
Van You, Me and Charlie
Hoewel Kerouac in vele opzichten een rolmodel is voor de beginnende schrijver - hij was productief en werd alom gerespecteerd - vinden we aan de andere kant zijn duistere zijde. Zijn boek wordt ook vaak overmatig stereotiep en racistisch genoemd. Daarnaast hield Kerouac er in zijn persoonlijke leven flink wat ongezonde gewoontes op na. Het zijn stereotypes die vaak aan het schrijversvak kleven, maar in Kerouacs geval hebben ze hem genekt. Op zijn 47ste kreeg hij acute leverproblemen en hij overleed uiteindelijk door interne bloeding voortvloeiend uit cirrose, maar niet voordat hij 25 boeken had geschreven. Hij staat er om bekend dat hij, hoewel hij wel tot de hogere literaire kringen wilde behoren, daar wat betreft zijn esthetiek niet altijd toe werd gerekend. Hij was geen groot voorstander van alles syntactisch en grammaticaal tot in de puntjes voor elkaar te hebben. Hij was van de vrije vorm, flexibiliteit en liet zijn gedachten onverstoorbaar doorvloeien via zijn pen naar het papier. Hij heeft eens gezegd: 'Op een dag zal ik de juiste woorden vinden, en ze zullen simpel zijn.' Ook dit doet een boekje open over zijn visie op schrijven als een kunst. Het gaat voor Kerouac om gevoel, niet om alle kritische overwegingen om te komen tot de perfecte zin, of je te veel te laten weerhouden door conventies en regels. Zoals Kerouac zegt:

And be sure of this, I spent my entire youth writing slowly with revisions and endless rehashing speculation and deleting and got so I was writing one sentence a day and the sentence had no FEELING. Goddamn it, FEELING is what I like in art, not CRAFTINESS and de hiding of feelings. (The Paris Review no. 43, 1968)

En die spontane, confessionele stijl, heeft ertoe geleid dat hij dat icoon werd voor een generatie. Al werd hij dan niet gerekend tot de grote literaire talenten van zijn tijd, impact heeft zijn schrijven in ieder geval gehad.


Het advies dat bij deze alter ego gegeven wordt:
"Het probleem met citaten als oneliner is dat er vaak context ontbreekt. Deze quote van Saul Bellow (1915-2005) , één van de grootste Amerikaanse schrijvers, is er echter een die goed bij deze categorie past: 'Je hoeft nooit iets te veranderen aan waar je midden in de nacht voor uit bed kwam om op te schrijven.' 
Saul Bellow 1915-2005

Hoewel productiviteit voor jou geen probleem is, is het toch aan te raden waakzaam te blijven. We raden je aan om niet al te veel waarde te hechten aan de conceptversie van je manuscript. Word niet verliefd op je passages. Om de kwaliteit van je werk te garanderen zal je veel moeten gaan schrappen in de volgende revisierondes. Schrijven is niet alleen lallen. Let ook eens op grammatica. Maar neem de conventies ook niet al te serieus"



Bovenstaande uitslag, alter ego beschrijving en advies is uit De Schrijfbijbel

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zelf denk ik dat er wel bepaalde overeenkomsten zijn...
Wat vinden jullie van de uitkomst? Past deze bij mij?



"I'm Sabrina and I'm just trying to be me in this big world"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten