zondag 25 mei 2014

Marius van Dokkum - Dansje door de kerk

Tijdens de Schrijfproeverij kregen we verschillende platen van de verjaardagskalender van Marius van Dokkum te zien. Hier moesten we één plaat uitkiezen. Deze hebben we enige tijd bestudeerd, waarna we een persoon van de plaat moesten uitkiezen.

Ik had gekozen voor "Dansje door de kerk"
Marius Dokkum
Dansje door de kerk
Zoals jullie kunnen zien zijn er genoeg personen aanwezig op deze plaat.

Je hebt de dominee, het dansende meisje, het ouderlijk echtpaar die op de achterste bank zit en zo zijn er nog veel meer. Maar is iemand de man helemaal bovenin opgevallen? De man die achter het orgel staat.

Het ligt ontzettend voor de hand om voor het dansende meisje te gaan.Of de misschien wel licht geïrriteerde dominee uit te kiezen. Mijn keuze viel dan eigenlijk ook meteen op de man bovenin. Waarschijnlijk is hij gewoon een organist, maar in mijn ogen is het een buitenstaander. Iemand die misschien wel nieuw is en er maar wat graag bij wil horen.

De opdracht was om de gedachtegang van een persoon te beschrijven. Dit heb ik geprobeerd te doen met deze zielige man. Hieronder mijn korte verhaal verhaal voor deze man.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orgelspel klinkt op de achtergrond. Hij staart vanaf zijn veilige plekje hoog achterin naar de mensen die beneden hem in het kerkje zitten.

In de kandelaar staan zes kaarsen, van de zes branden er maar drie. Waarom zou dat zijn? Heeft het een betekenis? Zijn ze uitgewaaid? Misschien worden ze straks nog tijdens de dienst aangestoken? Of kreeg de dominee niet alle kaarsen op tijd aan?

Zijn oog valt op de eerste rij van het kleine bankje. Er zitten vijf mensen op. De oudere man praat met de jongen die naast hem zit. Twee anderen proberen over de rand van het bankje te kijken. Waar zouden ze naar kijken? Hij heeft geen idee.

Op de rij erachter zit ook vijf man. Een oud echtpaar, waarvan de oude dame niet heel vrolijk kijkt. Hij zou willen dat hij haar kent, misschien was ze wel heel aardig. Helemaal rechts van de rij in een jongen op de bank gaan staan. Hij staat op zijn tenen en kijkt ook naar voren. Wat zou daar toch te zien zijn?

En dan is daar nog de dominee… Hij schijnt een hele vriendelijke man te zijn. Maar nu kijkt hij vooral geïrriteerd naar beneden.

Hij zucht diep, waarom kan hij niet gewoon beneden bij de rest zitten. Dit is zijn eerste bezoek aan het kerkje. Het liefst zit hij nu beneden, maar hij durft niet. De mensen in het dorp hebben niet echt goed gereageerd op zijn komst. Ze lijken het niet zo op nieuwkomers te hebben.

Het orgelspel valt stil en kindergelach lucht de lucht. Dan verschijnt er om de hoek van de bank een meisje. Ze huppelt vrolijk naar de eerste rij. Haar twee paardenstaartjes dansen in de lucht. Ze neemt op de voorste rij plaats tussen de oudere man en de jongen. Dan doet het meisje iets waar hij van schrikt. Ze draait zich om en kijkt op naar boven. Haar bruine ogen staren hem aan. Ze glimlacht naar hem en draait zich daarna naar de jongen die naast haar zit.

Even is hij bang. Is hij ontdekt? Zullen ze hem straks het kerkje uitsturen? Hij haalt opgelucht adem als hij ziet dat het meisje weer gewoon gaat zitten en de jongen naast haar niet opkijkt. Dan klinkt de stem van de dominee, het teken dat de dienst gaat beginnen.


Marius Dokkum
Dansje door de kerk






"I'm Sabrina and I'm just trying to be me in this big world"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten